Na de zomer weer aan de slag - zomer 2023

Hoe veilig voel jij je? - najaar 2021

Immuunsysteem up to date? - zomer 2021

Terugkijkend- juni 2021

Met warmte het leven tegemoet treden- april 2021

Sta je zelf aan je roer of laat je voor jou kiezen?  Deel 1 + 2 - november 2020

Eigenheid in het groter geheel - september 2020

Hoe nu verder? - mei 2020

Virus update  (met pdf Celzouten en het COVID-19 virus) - maart 2020

Celzouten en coronavirus - maart 2020

Tekorten aanvullen of balans herstellen? - juni 2019

 

Na de zomer weer aan de slag
Artikel nieuwsbrief zomer 2023

Zo half augustus begint het op te vallen dat de uitbundige uitstroom van de zomer weer naar binnen begint te buigen. Groeien en bloeien verschuift langzaam naar rijpen en door ontwikkelen. Dingen die nog gedaan moeten en werk gerelateerde zaken komen weer meer in beeld. 

Je praktijkwerk weer opstarten na de zomer weidsheid, waarvandaan doe je dat? Hoe was jouw zomer? Wat maakte jij mee? Welke ervaring of gebeurtenis is met jou mee blijven lopen? Wat heeft je geïnspireerd? Welke gevoelens vragen aandacht en welke gedachten houden je bezig? 

Weer aan het werk vraagt opnieuw verbinden. Dat proces kan geholpen zijn als je eerst weer jezelf, met alle ervaringen en inspiratie, verbindt in je eigen essentie binnen in jezelf. De tijd neemt om stil te staan bij wat je meeneemt, je leven in en/of ook je werk in. En vandaaruit verbinden met een nieuw ‘werk seizoen’. 

Gericht verbinden en ook gericht een verbinding weer laten gaan zijn kwaliteiten in het werkgebied van Kalium chloratum Nr.4. Herken je signalen van dit celzoutwerkgebied in jezelf nu je weer aan het opstarten bent? 
Of herken je meer signalen van bijvoorbeeld het werkgebied van Natrium phosphoricum Nr.9 als ondersteuning voor het vermogen om tot een afgestemde keuze te kunnen komen. 
Of dat van Calcium phosphoricum Nr.2, stevige basis in je eigen lijf? 
Kun je er gevoelsmatig bij blijven of herken je jezelf meer in de signalen van Natrium chloratum Nr.8? 

Naast de basis van het vermogen gericht te verbinden - Kalium chloratum Nr.4, zou je ook kunnen kijken naar de werkingsgebieden van de volgende aanvullende zouten:

Kalium jodatum Nr.15 zou je kunnen helpen als je buitenwereld bepalend lijkt en je de natuurlijke beweging naar binnen meer ervaart als ‘druk van buitenaf’. 
Zoek je meer nuance kijk dan eens naar Cuprum arsenicosum Nr.19. De verfijning van verbindingen en de coherentie in en met het geheel. Dit werkgebied kan je ook ondersteunen in de communicatie en het onderlinge begrip bij een samenwerking
Heb je (tijdelijk) veel verschillende petten op of ben je erg gevoelig voor sfeer dan zou Natrium bichromicum Nr.23 je kunnen helpen werk en omstandigheden zo te mixen dat jezelf helder kunt blijven en je eigen stroom volgen om je vandaaruit steeds opnieuw weer te verbinden. Al deze hogere zouten zijn een waardevolle aanvulling op het werkingsgebied van basis celzout Nr.4 Kalium chloratum, ‘het gericht verbinden’.

 

Hoe veilig voel jij je? -
Artikel nieuwsbrief najaar 2021

Je veilig voelen is essentieel om ontspannen aanwezig te kunnen zijn. Als we onveiligheid ervaren komt er namelijk een (vaak onbewust) beschermingsmechanisme op gang. Dit mechanisme kleurt automatisch ons handelen en ons denkvermogen. Een oeroude vlucht, vecht of bevries modus gaat meedraaien. Ons blikveld vernauwt zich. Begrip hebben voor de ander of de situatie raakt naar de achtergrond.

Er komt de laatste tijd heel wat op ons af.  Misschien treft veel je niet direct, kun je tumult in het leven om je heen op afstand houden, maar indirect zijn we allemaal met elkaar verbonden. En of je dat nu wit of niet, je resoneert mee op wat er collectief gaande is en hoe het wordt ervaren. Als je je daar bewust van bent, waarneemt en erkent wat waar in jou mee beweegt dan is het makkelijker om weer terug te keren naar je eigen innerlijke ordening.

Wat zou je kunnen doen om je ook nu veilig(er) te voelen? Om je (misschien onbewuste) innerlijke dreigingsniveau af te bouwen? Je weer verbinden met jezelf en met je omgeving kan een gevoel van veiligheid geven. Menselijk contact in levende lijf is vaak heel bevredigend. Ook contact maken met je lichaam en waarnemen wat er vaak speelt kan helpen.

Vanuit de Celzouttherapie kunnen we signalen die het lichaam (steeds meer) geeft vertalen.

Slaap je de laatste tijd slechter? Moeite met doorslapen? Meer last van spanning in het lijf of spanningshoofdpijnen? Dit zijn disbalans signalen van het werkgebied van Calcium phosphoricum Nr.2. Kwaliteiten van dit celzoutwerkgebied zijn stevigheid, houvast en daarmee veiligheid in jezelf . 

Of herken jij in jezelf; het niet meer zien zitten? Vinden dat de ander verantwoordelijkheid moet nemen. Meer last van voortdurende vermoeidheid? Dit zijn disbalanssignalen van het werkgebied van Kalium phosphoricum Nr.5. Een kwaliteit van dit celzoutwerkgebied is het vermogen te kunnen bevatten wat er gaande is en jezelf vanuit een gezonde denkbeelden richting te geven. 

Het vermogen om te verbinden, basis celzout Nr.4 Kalium chloratum. Onder de aanvullende celzouten is Zincum chloratum Nr.21, een belangrijk celzout voor het ondersteunen van het vermogen vanuit je eigenheid te verbinden in het geheel alsook je beschermd en gekoesterd - en dus veilig - te voelen daarin.

Staan de signalen waar jij tegenaan loopt er niet bij? Vertaal wat je waarneemt naar de betreffende celzoutwerkingsgebieden en ontdek waar je lichaam om hulp vraagt!

Vind je dit (nog) lastig? Laat je ondersteunen door een Celzoutconsulent of Celzouttherapeut – www.celzouttherapeuten.nl

 

Immuunsysteem up to date?
Artikel nieuwsbrief zomer 2021

Na een langere periode waarin we relatief weinig contact hadden met anderen, en onze actieradius vaak beperkt was mag nu alles en iedereen weer lekker door lopen elkaar en bij elkaar over de vloer komen. Mits we netjes op anderhalve meter afstand blijven natuurlijk. Ook vakantie vieren wat verder van huis lijkt erin te zitten. Het verschil met een week of zes geleden zal groot zijn.  

Wat betekent dat voor je immuunsysteem? Je immuunsysteem zal door gebrek aan ontmoeting en contact misschien wat minder alert zijn dan gewoonlijk. Of heeft het wellicht juist lange tijd zeer paraat gestaan door de collectieve staat van onzekerheid en dreiging? En is daardoor vermoeid of overbelast geraakt. De meest voor de hand liggende celzouten die het immuunsysteem in de optimale werking ondersteunen staan misschien al anderhalf jaar vooraan in het keukenkastje. Zoals bijv. Ferrum phosphoricum Nr.3 met als werkingsgebied de balans van het reactie vermogen.

Hoe is het voor jou om de wereld weer in te gaan? En mogelijk het vooruitzicht om weer meer contacten en verbindingen aan te gaan. Kun je niet wachten tot het zo ver is en loop je nu al over van passie voor de eerste grote vrienden party (met brownie’s) aan het water? En geeft dat tegelijk stress omdat je niet meer weet of dat nog op tijd te organiseren is? Of zie je er nu al tegenop in je uitrust weekend je verantwoordelijkheid als coach van een sportteam weer op te pakken?

Vertaal wat je zo in jezelf – met het vooruitzicht van meer vrijheden, contacten, verbindingen en misschien verplichtingen - tegenkomt eens in een celzoutwerkingsgebied. Dat celzout zou voor jou op dit moment wel eens de sleutel kunnen zijn om jouw ecosysteem en jou als mens op weg te helpen.  En zo bijdragen aan de ondersteuning van een adequaat reagerend immuunsysteem. Misschien herken je iets van jezelf in de volgende celzoutwerkgebieden;  

Herkenbare
thema’s en signalen

Celzouten

Kwaliteit 
in de hele mens

Angst
Onveiligheid

Nr.2 
Calcium phosphoricum

Houvast en stevigheid injezelf

Te veel verantwoordelijkheid
nemen (of juist niet)

Tegen veel opzien

Nr.5 
Kalium phosphoricum

Energie verdelen 
Kunnen bevatten

Stress
Opgejaagd 

Nr.7 Magnesium phosphoricum

Kunnen (om) schakelen
Eigen ritme en waarde

Onzekerheid
Niet kunnen kiezen

Nr.9 
Natrium phosphoricum

Steeds opnieuw weer
kunnen afstemmen

Wat jou niet precies past 
uit de weg gaan

Nr.23
Natrium bicarbonicum

Onbevangen (mee)stromen

 

Waar heb je nu veel trek in? Blijf bij het weer proeven van het vrije leven ook letten op je voeding!! De darmen zijn binnen ‘het ecosysteem mens’ een belangrijk aspect voor het immuunsysteem. Een darm die in zijn nopjes functioneert werkt ondersteunend, een darm die bijvoorbeeld te veel binnenkrijgt wat hij niet gewend is te verwerken kan de activiteiten van het immuunsysteem ondermijnen. Net zoals de niet materiele voeding van bijvoorbeeld de nieuwsberichten. De inhoud daarvan moet je ook omzetten en verwerken! 

Grote behoefte 
of afkeer

Celzouten

Werkingsgebieden
ondersteuning darmen
 

Koffie, zwarte thee,
Energydrink

Nr.3 Ferrum phosphoricum

Adequate reacties
Immuunsysteem

Melk, vla, pudding, kwark

Nr.4 Kalium chloratum

Slijmvlies- en enzymvorming
Gifstoffen binden

Water, zout

Nr.8 Natrium chloratum

Vochthuishouding,
vervoersstromen en slijmvlies

Zoet, zuur, vet

Nr.9 
Natrium phosphoricum

Werkbare omgeving, pH 
Lymfe milieu

Bitter

Nr.10 Natrium sulfuricum

Osmose, omzetten, verwerken
en vernieuwen

Op jouw manier

Nr.21 Zincum chloratum

Co factor enzymen
Unieke essentiële immuunstoffen

 

Terugkijkend
Artikel nieuwsbrief juni 2021

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de avondklok eigenlijk wel fijn vonden. De maatregel maakte het leven makkelijker geven ze aan, minder druk en minder (sociaal) moeten. Dat is een bijzondere uitkomst; de avondklokmaatregel is juist ook door veel mensen als heel vervelend ervaren. Hoe kan het dat de tijd en de ruimte waarin je als mens vrij bent je eigen invulling aan je leven te geven en dingen te doen die je leven kleuren floreert bij ‘niets mogen’. Wat is er gebeurd met gezelligheid, lange diepe gesprekken, cultuur, samen eten en lang na tafelen, samen de zon in de zee zien zinken?

Tijd en ruimte Instituut voor Celzouttherapie

Interessant om eens te kijken met welke celzoutwerkingsgebieden we dan te maken hebben. De avondklokmaatregel was een begrenzende maatregel. Begrenzen is een kwaliteit van het werkgebied van Calcium fluoratum Nr.1. Het genoemde ‘moeten’ kunnen we herkennen als een disbalans signaal van het werkgebied van Magnesium phosphoricum Nr.7. Kennelijk koppelde een deel van de deelnemers aan het onderzoek dit moeten aan hun sociale leven.  Contacten en verbindingen, specialiteit van Kalium chloratum Nr.4. De druk - die van buitenaf ervaren wordt – kunnen we herkennen als disbalans signaal vanuit het werkingsgebied van Kalium jodatum Nr.15

Wat is hier eerder uit balans geraakt? Wat zouden situaties en omstandigheden kunnen zijn die al veel hebben gevergd van deze celzoutwerkingsgebieden?

Stress is veel gehoorde klacht in onze westerse maatschappij. Worstelen om de innerlijke balans, van steeds weer kunnen schakelen en aanpassen van je ritme aan het ‘moeten’ in de 24 uurs economie, te kunnen vinden. Een avondklokmaatregel die je op weg helpt om te ont-stressen, vertelt over een al eerder ontstaan (tijdelijk) onvermogen van het Magnesium phosphoricum werkveld (Schüsslerzout Nr.7). Maar denk ook de ping van Whatsapp of een andere ontstane (bijna) verslaving die een deel van deze werkstoffen zou kunnen weg kunnen kapen. Hoe ga jij om met je tijd nu jij zelf weer veel meer je eigen ritme mag bepalen?

De avondklok maatregel stond niet op zichzelf maar was deel van een pakket aan Covid-19 besmetting vertragings-/vermijdingsmaatregelen. Heel veel kon niet meer en heel veel moest anders. Contact in levenden lijve bijvoorbeeld werd beperkt tot een inner-circle en korter communiceren via telefoon en beeld dragende computerprogramma’s werd de nieuwe norm. Het minimaliseren van ontmoetingen en verbindingsmogelijkheden waar je eigenlijk toch niet zo’n zin in had en die dus meer vergen van het werkveld van Kalium chloratum Nr.4, kan bijgedragen hebben aan het positieve gevoel rondom de avondklok. Of heb jij juist de persoonlijke verbindingen gemist?

Naast de avondklok hebben we ook te maken gehad met een massale thuiswerksituatie zowel voor ouders als voor schoolgaande kinderen. Kon jij gefocust blijven te midden van veel andere dingen die ook een beroep op je deden – hetgeen dat of; situaties die het werkgebied van Calcium fluoratum Nr. 1 in jou flink aanspraken? Heb je jezelf daarin kunnen begrenzen? Werd de lat bij het thuiswerken door jou zelf of door je werkgever steeds hoger gelegd?

Heb jij de afgelopen periode nog steeds jouw levensruimte zelfstandig en creatief kunnen vormgeven op jouw manier? Hoe bepalend was de buitenwereld voor jou in de afgelopen tijd? De balans in het omgaan met druk van buiten Kalium jodatum Nr. 15 staat hierin centraal.

Hoe groot was die impact van de situatie waar we als Nederlanders en als wereldburgers collectief in zitten op jouw leven? En hoe zijn de huidige veranderingen in het overheidsbeleid voor jou? In hoeverre ben jij nu instaat om te doen en te ervaren wat voor jou van waarde is? Heb jij nu ook tijd nodig om je weer te verbinden met jezelf, de focus te verleggen naar wat goed is voor jou als mens in je eigen ruimte? Of loop jij tegen iets anders aan? 

Waar is het voor jou ‘op’? En wat heeft het afgelopen jaar je opgeleverd? Als je dat beide vertaald in celzoutwerkingsgebieden, hoe zou jij jezelf dan kunnen ondersteunen om in en vanuit je eigen dynamische balans jouw leven ook vandaag te leven zoals bij jou past?  

Juni 2021 instituut voor Celzouttherapie

 

Met warmte het leven tegemoet treden
Artikel nieuwsbrief april 2021

2021 kent een voorjaar met relatief lage temperaturen en ook mei begint koud. Je zou haast gaan denken dat de natuur zich spiegelt aan de koude die op veel plaatsen ontstaat na een mensenjaar binnen strakke lijntjes. En dat net nu in de natuur de blaadjes aan de bomen zich ontvouwen ook de (horeca)terrassen weer een beetje open mogen. 

Waar haal jij je warmte vandaan? Hoe zet je je warmte in?

Warmte! Dan denk je al gauw aan Ferrum phosphoricum Nr.3 dat met fysieke signalen, die er warm uitzien en warm aanvoelen, duidelijk aan kan geven wanneer het werkingsgebied om ondersteuning vraagt. Nu zijn de wangen soms rood als teken van extra verwarmende activiteit ‘binnenin’ omdat het bij buitenactiviteiten nog zo fris is!

Heb je de flexibiliteit om mee te bewegen en steeds weer om te buigen? Als de zon even schijnt terwijl je uit de wind bent is het snel jas uit en als je verder loopt misschien weer snel jas aan. Heb je in het dagelijkse leven ook die flexibiliteit om snel mee te veren? Binnen de beschermende maatregelen flexibel meebewegen waar dat kan? De jas van verplichtingen uit zodra dat veilig kan? Zowel het kunnen stellen van een duidelijke ‘strakke’ grens als de benodigde flexibiliteit om wendbaar en dynamisch in balans te kunnen blijven bij wat er gaande is zijn kwaliteiten van Calcium fluoratum Nr.1.

Om in het lichaam warmte te kunnen genereren is het werkgebied van Natrium phosphoricum Nr.9 van belang. De verwerking van vetten (uit voedingstoffen) die weer de brandstof zijn voor de warmte generatie cyclus. Warmte voor jezelf kunnen genereren en met warmte in je omgeving kunnen zijn. Het is ook het celzouterkingsgebied dat ons helpt om steeds maar weer te kunnen af te stemmen om toe een precies passend of ‘werkzaam’  geheel te komen, zowel in je innerlijk als ook met de ander of met een situatie.

Het water dat door ons lichaam heen stroomt neemt zowel warmte als informatie met zich mee. Een reservoir met heerlijke warmte in jezelf. Net als in de radiatoren van de CV. Natrium chloratum Nr.8 ondersteunt de aanwezigheid van water in alle cellen en weefsels. Ook het vermogen menselijke warmte te ervaren en met gevoelswarmte aanwezig te zijn in je omgeving.  

Kun je wel een extra boost gebruiken? Misschien vraagt het werkgebied van Nr.25 Aurum natronatum chloratum dan wel om ondersteuning. In de naam herkennen we Nr.8; Natrium chloratum met de toevoeging van Aurum, goud. De zon die op het water schijnt. Net zoals de innerlijk zon die misschien nog gewekt moet worden dit voorjaar om voluit te kunnen stralen. Dit celzout ondersteunt het vermogen van de cel zich te verbinden met het grote plan en de gouden geometrie in de natuurlijke ritmes en cycli van het leven. Het kan je helpen om op een vanzelfsprekende manier in het leven mee te stromen met wat er is ook al begrijp je het misschien (nog) niet. Kunnen blijven geloven in de goedheid en de schoonheid van het leven. Uit kunnen gaan van wat voor jou wèl klopt.

Is het voor jouw vanzelfsprekend 
om dat wat de dag brengt 
met warmte tegemoet te treden?

 

Sta je zelf aan je roer of laat je voor jou kiezen?  Deel 1 + 2
Artikel nieuwsbrieven nov. & dec. 2020

Al 9 maanden zijn we aan het leren omgaan met COVID-19 in ons midden. Landelijk zijn er virus verspreidingsvertragingsmaatregelen, dat zal niemand zijn ontgaan. ‘Houd nog even vol tot het vaccin er is!’  Daarmee lijkt het alsof we alleen maar kunnen wachten op een oplossing ‘van buitenaf’. 

De huidige situatie lijkt ons te willen vertellen dat het ‘mechanistische wereldbeeld’ van de laatste paar honderd jaar om herziening vraagt. De wereld alleen verklaren vanuit wat je kunt zien en het leven afbakenen in kleine beheersbare afzonderlijke stukjes los van jou, buiten jezelf, blijkt niet meer te voldoen. Er is iets gaande dat we niet kunnen zien, niet volledig kunnen begrijpen, en niet kunnen beheersen. Er is een virus dat zich niets aantrekt van landsgrenzen, huisdeuren en bedden te kort. Dat is voor ons als mens niet alleen lastig maar ook bedreigend. Wachten tot iemand het voor ons oplost of wachten tot het overgaat werkt ook niet. 

Vanuit de kwantumfysica is eigenlijk al lang bekend dat we allemaal deel zijn van een groot heel. Alles is met alles verbonden. Je kunt eigenlijk niets ‘buiten de deur houden’ want je bent er deel van. Je hebt wel invloed op hoe jij omgaat wat je ontmoet. Welke omgeving bied jij een binnenkomend virus? De manier waarop jij met de situatie van nu omgaat beïnvloedt niet alleen jezelf maar ook alles en iedereen. De keuzes die je maakt én de keuzes die je niet maakt. Jij maakt een verschil!

In het zoeken naar een balans tussen hoe je het leven graag zou willen hebben en de beperkingen van nu kijken we als mens makkelijk ‘naar buiten’. Naar de omstandigheden, naar de anderen’ naar iets wat helpt of maakt dat het over gaat. 

Er zijn een aantal celzout werkingsgebieden waarin als signaal van een disbalans ‘je het accent gaat leggen op iets buiten jezelf’ te herkennen is. Het werkgebied van Calcium phosphoricum Nr.2 ondersteunt het vermogen stevig te staan IN jezelf. Wie je bent van binnenuit, zichtbaarheid geven en jouw leven van binnenuit vormgeven. Als dat niet lukt gaan we als mens de benodigde stevigheid aan iets anders ontlenen. Je gaat buiten jezelf zoeken naar iets dat je vast kunt pakken, dat houvast geeft. Heel veel spullen bij je hebben of figuurlijk en soms letterlijk houvast zoeken door de hand van iemand anders vast te houden. Als je iets tegenkomt dat even een extra beroep doet op het vermogen bij jezelf te blijven en je hebt innerlijk ‘geen been om op te staan’ dan kan makkelijk angst ontstaan. Wat buiten je is wordt belangrijker dan wat binnenin je is. Je hebt even niets beschikbaar om op terug te vallen. Calcium phosphoricum Nr. 2 kan dan helpen weer stevigheid te zijn In jezelf (en daar jouw antwoord te vinden). De slogan ‘blijf thuis’, krijgt zo een heel andere betekenis; blijf aanwezig in je eigen fysieke lijf en centrum!

Kalium phosphoricum Nr.5 kan helpen (weer) op een open manier alle mogelijkheden te bevatten en te onderzoeken. Zelf verantwoordelijkheid nemen voor je beeldvorming. Krijg je jouw energie en aandacht daarin niet goed verdeeld dan lijkt het makkelijk verantwoordelijkheden en beslissingen elders neer te leggen. Bij anderen, buiten jezelf. Kaliumionen zijn belangrijk voor het kunnen herstellen van het rustpotentieel van het celmembraan. Kracht kunnen beheren. Het werkgebied van Kalium phosphoricum Nr.5 ondersteunt vernieuwingskracht. Met een optimistische houding waar je aan begonnen bent af kunnen maken. De slogan ‘houd vol’ krijgt hier ook een nieuwe inhoud; houd vol zodat er voldoende kracht is om jouw ‘denkkader’ te kunnen blijven vernieuwen, adequaat te informeren en zo zelf verantwoordelijkheid kunt blijven nemen. 

De voortdurende stroom van nieuwe informatie, de restricties, de aanmoedigingen tot nieuw gewenst gedrag;  deze veranderingen vragen van ons in het dagelijks leven een nieuwe manier van handelen. Dit kan het adequater kunnen reageren zijn op wat op ons afkomt of soms juist nu even niet reageren. De kracht en innerlijke mogelijkheden kunnen aantrekken om te kunnen handelen en reageren vanuit zelfvertrouwen zijn kwaliteiten in het werkingsgebied van Ferrum phosphoricum Nr.3

Een krachtige reactie kan noodzakelijk zijn om in te grijpen, om voor jezelf op te komen. Te zorgen dat er van actie verandering in gang gezet wordt. Een te krachtige reactie kan een situatie echter ontvlambaar maken. Samenwerken is dan vaak niet meer mogelijk.  Een te heftige reactie laat een disbalans van het Ferrum phosphoricum werkveld zien evenals niet kunnen reageren. Dit kan leiden tot een van binnenuit verteren en op een ongewenst momenten tot een ontploffing komen. 

Het is ook niet altijd makkelijk om in de spanningsboog van de waan van de dag, de sneltrein van ‘moeten en niet mogen ‘waar we in terecht lijken te zijn gekomen ook weer te ontladen en eventueel weer te ‘herstarten’. In de (over)macht van wat er in deze tijd op je af kan komen zou het kunnen zijn dat alles wat voor jou van waarde is geen waarde meer lijkt te hebben. Vanuit hartzeer over wat je ziet gebeuren en een onvermogen in je eigen waarde te kunnen rusten ga je dan makkelijk een meerwaarde verlenen aan iets buiten jezelf. De bliebjes van je telefoon, de berichten op de nieuws app, de deadlines van je werk, etc.. Magnesium phosphoricum Nr.7 kan je dan helpen je eigen n levensritme en je eigen waarde weer te hervinden. Dit celzout kan je helpen om te ervaren en respecteren dat de dingen soms (meer) tijd nodig hebben. Het kan je helpen om vanuit je eigen waarde in te houden tot het voor jou de tijd is voor een volgende stap, te honoreren wat voor jou waarde heeft.

Omgaan met de situatie van nu vraagt dagelijks om het maken van keuzes. Natrium phosphoricum Nr.9 ondersteunt het vermogen steeds weer een afstemming te vinden tussen hoe jij het voelt en wat er op dat moment is in je omgeving om vervolgens (misschien) tot aanpassing te komen. En vandaar uit steeds weer je eigen keuzes te maken en jouw afstemming tot uitdrukking te brengen. Lukt dat niet dan brengt dat vaak onzekerheid met zich mee en wordt kiezen een grote klus. En als je niet kiest wordt er voor je gekozen. Natrium phosphoricum Nr.9 kan ondersteunen bij het maken van zekere, afgestemde keuzes. 

Als je ondersteuning zoekt bij het maken van jouw keuzes in deze periode dan kun je naast Natrium phosphoricum Nr.9 dus ook kijken naar de overige hier genoemde celzoutwerkgebieden.  Natrium phosphoricum Nr. 9 werkt er graag mee samen! 
Calcium phosphoricum Nr.2: stevig staan IN jezelf (en vandaaruit kiezen). 
Ferrum phosphoricum Nr.3: aantrekken wat nodig is om te kunnen kiezen 
Kalium phosphoricum Nr.5: het hele proces en informatiestromen eromheen kunnen bevatten, bewust worden van wat voor jou belangrijk is en de verantwoordelijkheid voor jezelf (en je keuzes) nemen. 
Magnesium phosphoricum Nr. 7: (kiezen) vanuit jouw innerlijke waardes.

 

Eigenheid in het groter geheel
Artikel nieuwsbrief 22 sep. 2020


Om ons heen zien en horen we veel over de polarisatie, tweedelingen en afscheidingen zowel op wereldniveau maar ook thuis in gemeenschappen en families. Vanuit het onbekende en de daarmee vaak gepaard gaande angst lijken nu verschillende visies onverenigbaar en op overtuiging gebaseerde gedragscodes onoverbrugbaar. Allemaal rond hetzelfde gegeven; wat is het beste of verstandigst om te doen voor de korte en de lange termijn bij het praktische vormgeven van het dagelijkse leven onder de huidige omstandigheden. 

Het celzout dat ons bij dit proces kan ondersteunen is Nr.21 Zincum chloratum. Het werkveld van dit zout kan helpen vanuit overzicht een eigen verbinding aan te gaan met het leven. Als we de verbinding met de eigen weg meer ervaren dan kan het houvast dat we van buitenaf zoeken en de daarmee verbonden angst afnemen. 
Dat wil niet zeggen dat jouw eigen manier van doen voor iedereen het beste is. Juist als je goed verbonden bent met het leven en jouw eigenheid daarin, kun je de vorm waarin de ander zijn routines giet respecteren. Kun je deelnemen aan het grotere geheel op een manier die zowel recht doet en geborgenheid biedt aan jou als aan de ander. Soms zul je er dan voor kiezen iets te laten omdat het je niet past. Soms zul je ervoor kiezen om iets wat jezelf niet zo belangrijk vindt omwille van het geheel van dat moment toch te doen. Zincum chloratum Nr. 21 is een celzout dat ondersteunen kan als je in de veelheid van het grote geheel, je eigen antwoord op wat naar je toekomt, wilt leven. En tegelijkertijd in relatie wilt zijn met dat geheel. 
Als je vanuit je essentie leeft wie je bent nodig je de ander daar ook toe uit. Dat dit er soms heel anders uitziet dan bij jou noemen we diversiteit. Je zou het kunnen ervaren als een uitnodiging om te ontmoeten wie (daar achter) wat (zo anders dan jij) vormgeeft. 

Het verbinden met de eigen innerlijke weg ondersteunt direct ook het functioneren van ons immuunsysteem. Dat ook steeds opnieuw een eigen antwoord vindt op wat niet eigen is in ons lichaam. Het kunnen herkennen van het eigene wordt ook hier ondersteund door de Nr.21 Zincum chloratum. 

Denk ook aan de thema’s van de basiszouten! 
Nr.2 Calcium phosphoricum – angst, houvast zoeken; Nr.3 Ferrum phosphoricum – overreactie reageren; Nr.4 Kalium chloratum – verbinden; Nr.6 Kalium sulfuricum - overtuiging actueel houden; Nr.8 Natrium chloratum - gevoelsmatig er bij blijven; Nr.9 Natrium phosphoricum – afstemmen, kiezen; Nr.10 Natrium sulfuricum - oude gevoelens verwerken; Nr.15 Kalium jodatum - zelfstandigheid, druk van buiten.

 

Hoe nu verder?
Artikel nieuwbrief 6 mei 2020

Als je even wat boodschappen gaat doen merk je dat de mensen er genoeg van krijgen, die intelligente lockdown.We worden er moe van!  Galant iemand voor laten i.v.m. de 1,5 meter regel verandert langzaam in een ‘ik was eerst’. Je aan de regels houden ook nu het allemaal wat langer lijkt te gaan duren kan een manier zijn van verantwoordelijkheid nemen voor wat onze maatschappij van je vraagt. Enerzijds door dingen niet te doen en daarmee anderen en/of jezelf te beschermen en anderzijds door dingen juist wel te doen. Wat doet dit met je?

Het is ook een tijd waarin we onder 'de druk der omstandigheden' al dan niet gedwongen worden om opnieuw onze waardes, waardering en wat voor ons waarde heeft te onderzoeken zoals; de betekenis van sterven, wegvallen inkomens, onzekere toekomst, je gezondheid en de zorg voor jezelf en de Aarde etc. Sta je hiervoor open en kun je bevatten wat er nu verandert voor jezelf en wat voor het grotere geheel waar jij onderdeel van bent en waar je een rol in vervult.

In het werkingsgebied van Kalium phosphoricum Nr. 5 vinden we het vermogen een situatie te kunnen bevatten en de energie juist als iets langer duurt optimaal, gericht in te zetten en reëel te verdelen. Als je moe wordt van het binnen zitten maar ook als je daardoor juist te veel energie over hebt.

Gaat het je niet snel genoeg, ben je veel impulsiever dan je van jezelf kent of zit je al langer in een stressvolle situatie dan kan Magnesium phophoricum Nr. 7 helpen opgelopen spanning te ontladen. Dit celzout kan helpen om makkelijker te schakelen en in slaap te komen. 

Heb je last van de druk die de collectieve situatie op je jouw leven uitoefent, grijpt het je soms bijna letterlijk naar de keel? Kalium jodatum Nr. 15 heeft in het werkingsgebied o.a. de kwaliteit zelfstandigheid. Het vermogen zelf stappen te ondernemen om binnen je eigen ruimte en invloedssfeer op creatieve manier te reageren op wat gaande is. Als het ware tegendruk te bieden door binnen het kader van de omstandigheden zoveel mogelijk zelf te creëren en vorm te geven.

Houd er als met een aanvullend celzout (Nrs 13 t/m 27) aan de slag gaat rekening mee dat er ook werkingsgebieden van de basis celzouten mee in beweging zullen komen en met hun eigen disbalanssignalen aan zullen geven waar ondersteuning nodig is. Let bij het toepassen van Kalium jodatum Nr. 15 o.a. op;

Signaal

Celzout

Balans in…

Teveel controleren
Behoefte aan duidelijkheid

Nr.1 Calcium fluoratum

Begrenzen
Flexibiliteit 

Vertrouwen kwijt zijn
Een te kort lontje

Nr.3 Ferrum phosphoricum

(Re)actie vermogen

Missen van echt contact
Veel zorgen maken

Nr.4 Kalium chloratum

Vorming immuunstoffen
Slijmvliezen

Er met je gevoel niet meer bij kunnen blijven

Nr.8 Natrium chloratum

Aan en afvoerende vochtstroom

Onzekerheid;
Behoefte aan afstemming op jouw situatie

Nr.9 Natrium phosphoricum

Zuur base

 

Virus update
Artikel nieuwbrief - 18 maart 2020

Er wordt veel van ieder ons gevraagd nu. Of we ziek zijn of niet. Onze landsgrenzen gaan op slot, er wordt ons verzocht een zekere afstand van elkaar te bewaren om bij te dragen aan het vertragen van de mogelijke besmetting met COVID - 19. Zowel persoonlijk als bij bedrijven wordt onze flexibiliteit op de proef gesteld. Allemaal thema’s van het werkingsgebied van de Calcium fluoratum Nr.1. Hoe ga jij ermee om? Heb je hulp nodig?

We worden ook gevraagd om de informatie van het RIVM omtrent het virus in de gaten te houden en we krijgen vanuit allerlei bronnen nog meer informatie binnen. Soms ook onvolledige of gekleurde informatie die veel verwarring brengt. Word je gek van het steeds opnieuw afstemmen op veranderende berichten en de onzekerheid omtrent die informatie en wat je nu wel of niet kunt of moet doen? Zet dan de Natrium phosphoricum Nr.9 ter ondersteuning in. Dit zout helpt je lichaam om het  juiste innerlijk milieu te creëren wat belangrijk is voor een goed functionerend immuunsysteem.

Download hier de pdf "Celzouten volgens Dr. Schüβler en het immuunsysteem en het COVID-19 virus". Een artikel met daarin uitgewerkte mogelijkheden die je kunt inzetten naast de algemeen geadviseerde maatregelen.

Wat hebben SARS, MERS, Ebola, en COVID-19 gemeen?

SARS, MERS, Ebola, en COVID-19 zijn allemaal virussen die zich in vleermuizen hebben gevormd. Vleermuizen zijn vliegende zoogdieren met een zeer hoog metabolisme en met een krachtig immuunsysteem. Virussen die in vleermuizen leven worden uitgedaagd om snel en krachtig te reageren en snel te reproduceren. Wat voor een vleermuis te handelen is kan voor een (verzwakt) mens een probleem zijn. Het op het juiste moment met de juiste actie kunnen komen voor wat goed is voor jouw lichaam is dan essentieel. We herkennen hier onder andere thema’s van het werkingsgebied van Ferrum phosphoricum. Nr.3 De reactie specifieker en indien nodig krachtiger kunnen inzetten is het werkveld van het hogere celzout Arsenicum jodatum Nr.24 als aanvulling op dat van basis celzout Nr.3. Een zout dat o.a. helpt bij longontstekingen. Denk bij het gebruik van een van de hogere zouten dan aan de samenwerkende basis zouten!

Virussen zijn altijd onderdeel geweest van levende organismes. Als vleermuizen gestrest raken, bijv. door verstoring van hun habitat, verspreiden ze meer speeksel (zijn van slag!). In het speeksel zitten ook verschillende bewoners van de vleermuizen, virussen, die zich dan verder kunnen verspreiden. Bij wie en in wat voor omgeving komen ze dan terecht? We praten hier dus over een verstoring van het ecosysteem met vergaande gevolgen.

Overzicht houden over jouw ecosysteem in relatie tot het grote geheel waarin je leeft én je eigenheid daarin bewaren zijn kwaliteiten van het aanvullende celzout Zincum chloratum Nr.21. Zink is voor het lichaam o.a. een belangrijke co-fator voor de enzymwerking, ook bij de vorming van antistoffen. 

In de Celzouttherapie volgens Dr. Schüssler kijken we bij de mens altijd naar het geheel om een beeld te kunnen vormen van de gesteldheid van het menselijke ecosysteem. En ondersteunen deze met de benodigde specifieke minerale zouten zodat het lichaam beter kan functioneren.

De informatie van de vleermuizen is afkomstig uit een artikel van de Universiteit van Califorina, Berkeley, ‘Coronavirus outbreak raises question: Why are bat viruses so deadly?’ Bats' fierce immune systems drive viruses to higher virulence, making them deadlier in humans. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200210144854.htm

 

Celzouten en coronavirus 
Artikel nieuwsbrief 5 maart 2020

Het lijkt erop of heel de wereld in de ban is van het nieuwe Corona virus. Kunnen de Schüsslerzouten helpen? Ja, je kunt ze preventief inzetten om het immuunsysteem te optimaliseren en in het geval van een besmetting kun je de mens met specifieke celzouten ondersteunen. Aan welke celzouten zou je kunnen denken en waarom? 

Vanuit de celzouten kijken we altijd naar het functioneren van de werkingsgebieden in het lichaam. Is er een disbalans? Dit kan wijzen op ‘zwakkere’ plek of beter gezegd verstoorde functioneringsmogelijkheden. De celzouten volgens Dr. Schüssler zijn geen medicatie, kunnen niet ingrijpen in een proces of een virus verslaan. Wel kunnen de celzouten gericht verstoorde werkingsgebieden ondersteunen, zodat de mogelijkheden voor het zelf genezend vermogen in het lichaam optimaal zijn

Waar hebben we mee te maken met dit nieuwe virus? We bespreken hier een aantal zouten die een centrale rol lijken te spelen.

Ten eerste is er het wereldwijd ‘viraal’ gaan door allerlei informatie, ook misleidende informatie (trollen). Hierdoor leeft er bij voorbaat al veel onrust en angst onder mensen die de berichtgeving volgen. In Nederland zien we de dat de desinfecterende zeep niet meer te krijgen is. In Duitsland zijn mensen al massaal aan het hamsteren geslagen. Wc-papier en rijst zijn naast de desinfecterende zeep in sommige gebieden uitverkocht! Onrust en angst zijn signalen dat er in het lichaam in het werkingsgebied van het celzout Nr.2 Calcium phosphoricum niet voldoende werkstoffen direct inzetbaar zijn. Dit minerale zout wordt in het lichaam gevormd en ingezet om eiwitten op en af te bouwen. Zowel in basis op- en afbouw processen maar het is ook nodig bij afweerprocessen. Een blaffende hoest maar ook stijve spieren vertellen over een (tijdelijk) onvermogen in dit werkingsgebied. Leeft er angst bij jou?

Vanuit de medische berichtgeving weten we dat het virus zich nestelt op het longslijmvlies en daar infiltreert en de longblaasjes kapotgaan met benauwdheid en in ernstiger gevallen longontsteking tot gevolg. Een adequaat functionerend slijmvlies is essentieel voor de longen maar ook als verdedigingslijn tussen binnen en buiten. Nr.4 Kalium chloratum is het celzout dat de vorming van het slijmvlies en daarmee het functioneren ondersteunt. Het is eveneens een belangrijke werkstof voor de witte bloedlichaampjes die zich met de ziekteverwekkers verbinden om ze onschadelijk te maken. De balans van het werkingsgebied van Nr.4 is ook verbonden met het gericht zorgen. Zorg jij dag in dag uit teveel voor de ander en te weinig voor jezelf? Vind je het moeilijk om hier een gezonde balans in te houden dan kan dit zout je op weg helpen zowel in je dagelijks functioneren als op weefsel en celniveau.

Een interessant gegeven is dat het nieuwe virus veel minder ernstige slachtoffers lijkt te maken bij jonge kinderen. Het immuunsysteem van jonge kinderen is nog volop in ontwikkeling en actief. Het zal eerder een nieuw antwoord formuleren hoe om te gaan met een ‘nieuwe indringer’. Een belangrijk zout voor het functioneren van het immuunsysteem, voor het ‘formuleren van een eigen afweerantwoord’ is Nr.21 Zincum chloratum. China, waar de uitbraak van het nieuwe corona virus is begonnen, staat erom bekend dat er sprake is van een groot zink tekort in de bodem van de helft van de landbouwgronden. Gebieden met zinkarme gronden zijn vaak de gebieden waar mensen lijden aan de gevolgen van een zinktekort. Bron: crops.zinc.org/PubMed. 

En natuurlijk blijven we altijd kijken naar het geheel van de mens om te ontdekken wat er verder specifiek om aandacht vraagt en dit vertalen in celzoutwerkingsgebieden.

Ben je opzoek hoe je gedetailleerder in de praktijk met je naasten of cliënten verder aan de slag kunt, kom dan naar de nascholingsdag 'Celzouten, virussen en het immuunsysteem' op woensdag 8 april. 

Vitamine D…

Vitamine D is een vet oplosbaar pro hormoon dat de opname van calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink in het lichaam verbetert.
In de wintermaanden is het een stuk moeilijker om voldoende vitamine D zelf aan te maken. Minder zonlicht, minder Uv-straling en meer bedekkende kleding maken het een stuk lastiger. Met een tekort aan Vit.D worden o.a. het ontstaan van botopbouw problemen, spierklachten, slaapproblemen, een verzwakt immuunsysteem, zwaarmoedigheid, hart en vaatziekten in relatie gebracht. Veelal wordt suppletie toegepast. Wat kun je dan zoal doen met celzouten ter ondersteuning?

Bij de inzet van Vitamine D3 suppletie ligt het voor de hand om naar een eventuele ondersteuning met celzouten te kijken voor de kalkhuishouding en de huid. Nr.2 Calcium phosphoricum wordt vaak ter ondersteuning van de opbouw die Vit.D mogelijk maakt ingezet. Het werkingsgebied van Nr.2 Calcium phosphoricum heeft ook een relatie evenwichtig opbouwen en functioneren van zowel de bothuishouding als het spierstelsel. Het ondersteunt ook bij ontspanning en doorslapen.

Maar vergeet niet verder naar het hele beeld te kijken! Zorg professionals melden dat het regelmatig niet lukt om de Vit.D-waardes van hun cliënten voldoende te verbeteren met suppletie. Voor de opname en omzetting van vitamine D zijn enzymen nodig, zijn die wel voldoende beschikbaar? Ligt hier het probleem van het onvoldoende herstellen van de Vit.D-waardes? Of is er een probleem met het adequaat verdelen en inzetten van de gevormde vitamine? Voor de verdeling en verdere inzet moeten de juiste vetzuren voor handen zijn.
Het kan dus ook zijn dat andere celzoutenwerkingsgebieden als bijv. dat van Nr. 4 Kalium chloratum (enzymvorming) en/of Nr. 9 Natrium phosphoricum (vethuishouding) een sleutelrol hebben in het vermogen Vit. D op te nemen, om te zetten en in te zetten. En daarmee het herstellen van een gezonde Vit D balans.

 

Tekorten aanvullen of balans herstellen?
Wat doen we eigenlijk in de Celzouttherapie?
Artikel nieuwsbrief juni 2019

Metafoor - De appelmoes eters
Dr. Schüßler zit bij familie aan tafel voor de avondmaaltijd. Hij vraagt of hij nog wat appelmoes mag. De schaal blijkt leeg. Een tekort aan appelmoes!! Nu denken wij o help, probleem, crisis, wat te doen? De appelmoes is op!  Wie gaat er nu even voor onze Heer Oom naar de winkel? Hoe laat is het, kan dat nog, hoe ver is het? Lukt dat nog of is zijn eten dan koud? Hoe lossen we dit op? Lees hier verder

aardappeleters van Gogh

 

Aanmelden Nieuwsbrief

Voor actuele en inhoudelijke informatie 

Aanmelden Nieuwsbrief

 

Thematrainingen:

Kennismaking Nr.21,22,23
Vr. 12 okt. 2023 - Live online

Vereiste: min. Mod.2

Cellen en straling
Vr. 8 dec. 2023 - Live online

Vereiste: min. Mod.2

Agenda overzicht