De minerale zouten:

Celzouttabletten bevatten minerale zouten die via verwrijving met melksuiker zijn verkleind. 

‘Voor een gezonde evenwicht in de cel ‘zijn de Celzouten volgens Dr. Schüβler zo verdund, dat ze door de uiterst kleine openingen van de celwand heen kunnen. In de verdunning die wordt bereikt door de verwrijving ligt de werking besloten. Want het komt niet op de hoeveelheid celzouten aan maar op de kwaliteit ervan. De mineraalzout moleculen kunnen, omdat ze in de melksuiker als afzonderlijke moleculen beschikbaar zijn, direct door het organisme opgenomen worden. Er zijn geen omslachtige chemische afbraak en opbouw processen meer nodig’. (T. Feichtinger / S. Niedan 2005)

Bindmiddelen: 

De bindmiddelen of ook wel ‘druk smeer middelen’ zijn een hulpmiddel dat op het laatst wordt toegevoegd om na het verwrijvingsproces van het poeder machinaal  tabletten te kunnen ‘slaan’.

Veel gebruikte bindmiddelen in celzout tabletten zijn: calcium behenaat of magnesium stearaat

Calcium behenaat is een calciumzout van beheenzuur (een C22 verz. vetzuur). Het is een goedgekeurd en toegestaan additief "E470a": "natrium- kalium- en calciumzouten van vetzuren"; Geclassificeerd als additief zonder bijwerkingen. Zie bijv. "Wat zit er in uw eten" van C. Gouget.

Info Adler Pharma: De machine die van poeder tabletten perst gebruikt twee additieven: allereerst een druk smeermiddel om de tabletten uit de machine te kunnen halen – dat is het Calcium behenaat – een calcium zout van docosan zuur, chemische formule: C21H43COOH, een andere benaming is: calcium docosanoat: EINECS Nummer: 271-700-3 Octadecanoic acid, calcium salt CAS-Nr. 68604-59-1 Fettsäuren C16-22, Calciumsalze.

Calciumbehenat is geen actief ingrediënt, maar alleen een in kleine hoeveelheid toegevoegde stof. Het wordt in de laatste stap toegevoegd bij het slaan van de tabletten.

Info Wikipedia: Beheenzuur is een carbonzuur, een verzadigd vetzuur met de chemische formule C21H43COOH. Het komt voor in beheenolie dat afkomstig is van de zaden van de Moringa oleifera. Ook in raapzaad en pindaolie wordt beheenzuur aangetroffen. 

Omdat er geen bijwerkingen van bekend zijn wordt calciumbehenaat in homeopathische middelen en in veel gangbare medicijnen gebruikt.

Aardappelzetmeel en soms tarwezetmeel worden ook in de laatste fase van het maakproces toegevoegd, naast hun rol in het ‘loslaten’ van de tabletten uit de machine en het vormbehoud van de tablet werken deze toevoegingen ook als zwelmiddel, in aanraking met vocht zwelt de tablet gelijk wat op en komen de mineralen makkelijker vrij uit de lactose.

Magnesium stearaat is het magnesiumzout van stearinezuur chemische formule; Mg(C18H35O2)2. Het is een goedgekeurd en toegestaan additief; "E572". Het wordt als toevoeging gebruikt in voedsel, medicijnen en cosmetica. Het wordt als een onschuldig voedingsadditief beschouwd behalve als het als poeder wordt ingeademd. Zie "Wat zit er in uw eten" van C. Gouget

Wat de celzouten betreft heeft dit bindmiddel als nadeel dat het magnesium stearaat water aan zich bindt. Water is het medium waarmee de celzouten in het lichaam opgenomen en verdeeld worden. Vanuit dit oogpunt is het magnesium stearaat als bindmiddel voor celzouten minder wenselijk.

In a study published in the journal Pharmaceutical Technology (April, 1985), the percent dissolution for capsules after 20 minutes in solution went from 90% without stearates to 25% with stearates. In other words, stearates reduced the rate the capsule dissolved by 65%! This delays the absorption of nutrients. Individuals with impaired digestion may have particular difficulty absorbing nutrients coated with stearates.

Terug naar Bestanddelen celzouttabletten